Kamerplanten behoren bij de trends in 2021 als het op interieur aankomt. Dat zag je overigens ook al in 2020, maar nu mag het nog een onsje meer. Kamerplanten staan beslist niet alleen in de vensterbank, maar krijgen overal een plaatsje.
Veel (web)shops maken het je ook eenvoudig door het aanbod in te delen naar de plaats waar ze het beste tot hun recht komen. Volledig zonder licht krijgt zelfs een echte schaduwplant het moeilijk, maar ook voor donkere hoekjes zijn er wel geschikte planten. Een als je een raam hebt in je badkamer is er beslist ook een plant te vinden die gek is op wat extra vocht in de atmosfeer.
Wil jij van sommige planten echte eyecatchers maken? Kijk dan eens naar de volgende items.
1. Zwevend plantje
Het lijkt wel sciencefiction maar het kan echt: een bloempot die zweeft en daardoor de aandacht trekt van iedere plantenliefhebber. Het werkt met magneten die in de bloempot en een voetstuk zijn opgenomen, maar de techniek is hier minder belangrijk dan het effect. Echt een bijzondere gadget voor een lichte en leuke plant.
2. Potten met verlichting
Met de uitvinding van led is de verlichting revolutionair veranderd. Potten met verlichting zijn een leuke manier om je kamerplanten nog iets extra’s te geven. Door de led-techniek gaat zo’n lamp al gauw meer dan 20,000 uren mee. De potten zelf zien er chique uit, zijn er in diverse formaten en kunnen tegen een stootje. Een leuk product voor de liefhebber.
3. Luchtplanten
Leven van de lucht? Er zijn planten die geen wortels in de grond nodig hebben om te kunnen groeien. Deze groep noemen we epifyten. In de natuur leven ze op andere planten, maar ze onttrekken daar geen voedingsstoffen aan, het zijn derhalve geen parasieten. In de huiskamer hebben ze genoeg aan waternevel af en toe en wat licht. Epifyten kunnen groeien en bloeien en zelfs voor nageslacht zorgen. Het gaat allemaal wel een beetje langzamer dan bij de meeste planten. Je kan ze in feite bijna overal plaatsen van een bureau tot een muur of gewoon zwevend aan een koordje. Perfect voor een industrieel interieur.
4. Ecosysteem in glazen pot
Creëer een eigen mini jungle. Als je in staat bent om je eigen ecosysteem te maken, is dat echt iets om trotst op te zijn. Dat is mogelijk in een zelfvoorzienend terrarium. Door een aantal planten te combineren en deze in een afgesloten glazen fles of vergelijkbaar omhulsel te plaatsen krijg je een ecosysteem dar zuurstof en water gaat recyclen net zoals de natuur dat doet. Uiteraard is er licht nodig om de zaak op gang te houden.
In de kurk waarmee de fles wordt afgesloten zit een speciale ledlamp. Deze zorgt voor extra energie en geeft in de avonduren ook nog eens een decoratief effect. Er zijn diverse combinaties van planten mogelijk van cactussen tot bonsai. Het maken van een specifiek ecosysteem is een doe het zelf klus waarvoor je alle materialen inclusief de plantjes krijgt aangeleverd. Een leerzaam en leuk klusje voor de liefhebber.