Het Zweedse buitengevoel. Prachtig groene natuur met hier en daar de mooiste houten huizen. Als je wel eens in Zweden geweest bent denk je ongetwijfeld nog terug aan dit bijzondere uitzicht. Hoe mooi zou het zijn als je dit Zweedse buitengevoel naar je eigen achtertuin kunt halen? Dit kan, geef je tuinhuis een make over en ga voor de Scandinavische look!
Waarom schilderen?
De Zweden hebben het slim bekeken: door gebruik te maken van typisch Zweedse kookverf slaan ze twee vliegen in één klap. Het ziet er ten eerste ontzettend leuk uit én het hout is dankzij de verf beschermd tegen wisselende weersomstandigheden. Voordeel van dit type verf is dat het werkt als een beits en dus ín je hout trekt. Hierdoor slijt de kleur nauwelijks én is je hout tegelijkertijd goed beschermd tegen weersomstandigheden. Het hout kan hierdoor namelijk blijven ademen, waardoor vocht in en uit kan treden.
Zweedse kleuren
De eerste kleur waar je aan denkt is waarschijnlijk Zweeds rood. Prachtig, en heel kenmerkend voor Scandinavië. Wil je een frissere uitstraling, kies dan voor Zweeds geel of blauw. Toch een meer stijlvolle look? Ga dan voor Zweeds zwart. Voor een extra speels effect geef je je deur een contrasterende, opvallende kleur. Vergeet vooral de kenmerkende witte kozijnen niet!
Witte accenten
De Zweedse look is niet écht af, als je je kozijnen geen witte kleur gegeven hebt. Maak je tuinhuis echt af door de deurpost, kozijnen en de bovenste rand van het dak zo wit als sneeuw te schilderen. Vergeet niet de randjes af te plakken met schilderstape, voor het meest strakke effect.
Aan de slag!
De kleur is gekozen, aan de slag! De wanden van tuinhuizen zijn vaak gemaakt van vuren of grenen, en soms geïmpregneerd. Bij geïmpregneerd hout is het slim om eerst te ontvetten en licht te schuren. Is je tuinhuis al eerder geverfd? Zorg er dan voor dat je oude verfresten controleert en waar nodig bladderende stukken verwijdert. Verven met een Zweedse, dekkende beits is daarna heel eenvoudig! Breng een laag aan met een blokkwast, laat drogen en breng daarna de tweede laag aan. Tip: bij nieuw hout is het slim na de eerste laag een paar maanden te wachten tot de tweede laag, het hout gaat dan namelijk nog ‘werken’. Laat die Winterbarbecue maar komen!